Това каза по БТВ проф. Димитър Иванов.  Инфлацията расте, има

...
Това каза по БТВ проф. Димитър Иванов.  Инфлацията расте, има
Коментари Харесай

Проф. Димитър Иванов: Стигнахме до фискална неустойчивост на държавата

Това сподели по БТВ проф. Димитър Иванов.  Инфлацията пораства, има отчет на Евростат. В Еврозоната доближи 10, 1 %, а в Европейски Съюз 11 %. В нидерландия има 17, 2 % инфлация. Трите Прибалтийски републики са с рекорден % инфлация. В целия свят продължава тази вълна от инфлация. 

Основна цел на Българска народна банка е ценовата непоклатимост. Гуверньора не сподели нищо за това. Трябваше да каже какви ограничения ще предприеме Българска народна банка за ценова непоклатимост, основана на по-ниска инфлация. 

 

Човек дори и да се дами, не се вторачва в една дата, не разбирам това вторачване за 1 януари. Не съм срещу да влезем в Еврозоната тогава, само че това е политическо решение. Това би трябвало да е допитване до българския народ. Основното предпочитание за валутната интеграция бе конвергенция. Тя не се получи. Налице е по-голяма дивергенция. Икономическите индикатори на Англия са по-добри от тези на Еврозоната. 

При нас въпроса вее не е инфлацията. Предупредихме, че инфлацията ще е огромен приоритет през 2022 година

 

Но в този момент се стига до фискална нестабилност на страната. Бюджетният недостиг ще продължи до 2025. Имаме три години напред изгубени. Само лихвите по дълга са 6 млрд лева Най-нисък е нашият дълг, само че казусът е, че обществените ни финанси са пробити. Ние просто не финансираме модернизирането на обществените ни финанси. 

 

Трябва да се спре ценовата инфлация, за де балансира финансовата резистентност, битката с външната задлъжнялост.  Не сме обезпечили продоволствената сигурност на българските жители.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР